Aile Hekimi ve Hipertansiyon

Hipertansiyon, nüfusun yaşlanması ve hareketsizleşmesiyle, modern dünyanın sağlığını tehdit eden en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Dünyada her yıl gerçekleşen can kayıplarının on milyondan fazlası hipertansiyon ve bağlık sağlık sorunlarından meydana gelmektedir. Ülkemizdeki erişkin nüfustaki prevalansı da % 30’ların üzerine doğru seyretmektedir.

Bireyin ve ailesinin birincil sağlık sorumlusu olan aile hekimlerinin klinik pratiğinde hipertansiyon hem sağlığın korunması ve geliştirilmesi, hem tedavi, hem de koruyucu sağlık hizmetlerinin tüm basamakları boyutu ile önemli yer işgal etmektedir.

Hipertansiyon ve komorbiditelerin erken tanısı, tedavi ve yönetimi kadar, hastanın yaşam tarzı değişikliklerine adaptasyonu, etkin davranış değişimi eğitimi, ilaç uyumunun sağlanması da hekimin gündeminin önemli parçalarıdır. Ayrıca her reçete yenileme görüşmesi, hastanın tedaviye uyumu ve alışkanlıklarının sorgulanması, hastanın gündeminde yer alan soru ve endişelerin giderilmesi, ortaya çıkabilecek yeni sorunların ve durumların fark edilmesi için bir fırsat olarak görülmelidir. Öte yandan bireyin sağlık sorumlusu olarak aile hekimlerinin, hastanın hastaneler ve sistem uzmanları ile diğer sağlık meslek mensuplarının iletişim ve etkileşimini de etkin olarak yönetmesi beklenenler arasındadır. Bu işbirliği ve iletişimin başarısı, hastanın sağlıkla ilintili yaşam kalitesinin yükselmesini de sağlayacaktır.

Prof. Dr. H. Nezih Dağdeviren

Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Bu içerik 09.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 93 kez okundu.