Sigara Bırakma Tedavisi

Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre 2019 yılında 8 milyon insan başta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin kullanımı yüzünden hayatını kaybetmiş olacaktır. Bu ölümlerin yaklaşık 1 milyonu ise kendisi kullanmadığı halde, tütün dumanını istemeden soluduğu içindir.

Tütünün zararlarının yaygın bir şekilde öğrenilmesine ve içenlerin %70’inin bırakmak istemesine rağmen bağımlılık çok güçlüdür ve ancak %3-5 bağımlı kendiliğinden bırakabilmektedir. DSÖ’ne göre nikotin eroin kokain kadar bağımlılık yapabilen bir maddedir.

Sigara Bırakma Tedavisi, bağımlılığın tedavisi olmaktan öte işlev görür: gebelikte, KOAH, Koroner Hastalığı ve Akciğer Kanseri gibi hastalıkların tedavisinde başlıca yöntemdir. Birçok sağlık sorununun tanı ve tedavisi sigara içenlerde daha zor ve daha zaman alıcı olduğundan hemen her sağlık sorunu ile mücadelede bir tedavi basamağıdır.

Sigara bağımlılık tedavisi en az 6-12 aylık bir süreçtir. Psikososyal yaklaşım ve farmakoterapi etkinliği kanıtlanmış başlıca iki tedavi yöntemidir. Ayrı ayrı etkinliği olan bu yöntemler birlikte kullanıldığında sinerjik etki ile %50’lere varan oranda kalıcı başarı sağlayabilmektedir. Sigara bırakma eğitimi almış hekim ve diğer sağlık personelinin başarı oranları daha yüksek olup üç dakika sürecek, birinci basamak kısa klinik girişimler bile etkilidir. Başta birinci basamak hekimler olmak üzere sağlık sisteminin sürekli gayreti bu halk sağlığını çözmenin başlıca anahtarlarından birisi olup DSÖ-MPOWER politika paketi içinde yer almaktadır.

Prof. Dr. Celal KARLIKAYA

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Bu içerik 10.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 83 kez okundu.