Türk Hipertansiyon Uzlaşı Raporu Işığında Hipertansiyona Güncel Yaklaşım

Primer Hipertansiyon, Dünya genelinde ve ülkemizde oldukça yaygın ve morbi-mortalitesi çok yüksek olan, modern çağın en önemli halk sağlığı sorunudur. Onsekiz yaşın üzerindeki bireyler dikkate alındığında, ülkemizdeki Hipertansiyon yaygınlığı %30 civarında olup, 50-60 yaş grubunda bu oran %50’yi aşmaktadır. Bununla birlikte hangi kan basıncı değerinin Hipertansiyon eşiği olarak alınması gerektiği konusundaki kılavuz bilgileri çelişkilidir. Bu çelişkileri gidermek ve ülkemizde hipertansif hasta takip ve tedavisini   ideal şekilde gerçekleştirmek, böylece  hipertansiyona bağlı morbi-mortaliteyi azaltabilmek için, hipertansiyon ile ilgili beş büyük Bilim Derneğimiz, 2019 yılında bir uzlaşı raporu yayınlamıştır. 2019 Türk Hipertansiyon Uzlaşı Raporu hazırlama komitesinde görevli bilim insanlarımız hipertansiyon için eşik ve hedef değerleri, hastaların yaşı ve ateroskleroz risk durumu göz önüne alarak belirlemiş ayrıca hipertansif olan ve olmayan bireyler için takibin ve tedavinin nasıl yapılacağı ile ilgili öneriler oluşturmuştur. Bu sunumda Türk Hipertansiyon Uzlaşı Raporu ışığında hipertansif hasta tanı, izlem ve tedavisine yönelik güncel bilgiler sunulacaktır.

Prof. Dr. Sedat Üstündağ

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

Nefroloji Bilim Dalı Başkanı

22030, Edirne, Türkiye

Bu içerik 09.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 104 kez okundu.