Vaskülit Yönetiminde Hematolojik Bakış Açısı

Vasküler damar yatağının inflamasyonu anlamına gelen vaskülitin değerlendirilmesinde hematolojik bakış açısının önemli bir rolü vardır. Hematolojinin vaskülit yönetiminde altta yatan hastalığın tanısında, ayırıcı tanısında, birincil hastalığın tedavisinde, destek tedavisinde ve komplikasyonlarının yönetiminde görevi bulunmaktadır. Hastalar vaskülit tablosu ile akut dönemde hematoloji klinik veya polikliniğine başvurmuş olabilir. Vaskülit tablosuna neden olabilecek birincil hastalıkların taranması sonrasında başta romatoloji, nefroloji ve göğüs hastalıkları olmak üzere tarafımızdan diğer branşlara yönlendirme yapılabilmektedir. Bir çok malign ve malign olmayan hematolojik hastalığın seyrinde vaskülit gelişebilmektedir. Bu durumlarda altta yatan birincil hastalığın tedavisi vaskülitin tedavisinde de önemli bir basamaktır. Bunun dışında hematolojik açıdan başta plazmaferez olmak üzere hastalığın acil ve destek tedavilerinde de yardımcı olmaktayız. Hastalığın immunsupresif tedavi yönetimi sırasında meydana gelecek hematolojik (sitopenilerin yönetimi) ve non-hematolojik (venöz tromboembolik hadiseler ve/veya kanama yönetimi) komplikasyonların yönetiminde de gerekli klinik destek sağlanmaktadır. Vaskülit yönetimi tüm klinik branşların ortaklaşa çalışması ile birlikte başarıya ulaşma imkanı olan bir zorlu tablodur. Klinikler arasında koordinasyon, iletişim ve yardımlaşma hem hastaların sağ kalımları hem de yaşam kalitesinin düzeltilmesi açısından oldukça önemlidir.

Referanslar:

1- Miller A et al; Clinical and Experimental Immunology, 2010; 160: 143–160

2- Monti et al; Clin Exp Rheumatol 2019; 37 (Suppl. 117): S3-S19.

Dr. Öğr. Üyesi Hakkı Onur KIRKIZLAR

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

Bu içerik 16.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 106 kez okundu.