Vaskülitlere Göğüs Hastalıkları Bakış Açısı

Akciğerleri en çok etkileyen vaskülitler ANCA ilişkili vaskülitler olan Wegener Granülamatozu (WG), Mikroskopik Poli Anjiitis (MPA) ve Churge Strause sendromu (CSS) dur. WG ve MPA daha çok Diffüz Alveoler Hemoraji (DAH) tablosu ile kendini gösterir. DAH tablosu, bilateral alveoler infiltrasyon, anemi ve hemoptiziden oluşan klinik triaddan oluşur. Hemoptizi massif olabileceği gibi minimal de olabilir. Olguların yklaşık üçte birinde hemoptizi oluşur. Hemoptizi olmaması DAH’yi dışlamaz. Bronkeolo alveolar lavaj (BAL) da hemorojinin gösterilmesi DAH tanısı için önemlidir. 48 saat içinde yapılabilecek CO diffüzyon testinde difüzyon kapasitesinde artış saptanabilir. DAH tanısı konulduktan veya DAH şüphesi oluştuktan sonra etiolojiye yönelik serolojik testler istenir (cANCA, pANCA vb). Renal tutulum bulguları, üst solunum yolu tutulum bulguları, kanama diyatezi varlığı, kullanılan ilaçlar, kollajen doku hastalıklarına yönelik testler, mitral stenoz varlığı gibi sebepler araştırılarak multi disipliner yaklaşımla spesifik tanıya ulaşılır. WG, DAH tablosu dışında rezolüsyon göstermeyen pnömoniyi, kaviter akciğer lezyonu ile tüberkülozu, atelektazi ve endobronşiyal lezyon varlığı ile akciğer kanserini taklit edebilir. CSS ise allerjik rinit ve astım öyküsü olan hastalarda akciğerlerde eozinofilik infiltrasyonlarla seyreder. BAL ‘da eozinofilik alveolit varlığı, periferik eozinofili varlığı, IgE yüksekliği, pANCA pozitifliği ile birlikte nöropati, kardiyak tutulum, cilt tutulumu gibi sistemik bulguların varlığı CSS tanısını düşündüren bulgulardır. Bu vaskülitlerde ANCA pozitifliği yıllar sonra da ortaya çıkabilmektedir.

Prof. Dr. Osman Nuri HATİPOĞLU

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı

22030, Edirne, Türkiye

Bu içerik 09.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 109 kez okundu.